top of page
292436968_1945607312290683_6119980364933

DUŠAN FILIPOVIĆ

Scroll down for english

 

Rođen sam 1982. godine u Kruševcu. Trenutno radim u Hitnoj pomoći u Beogradu kao specijalista urgentne medicine.


U jednom trenutku dosade za vreme policijskog časa, iz radoznalosti sam kupio 4-5 akrilnih boja, četkicu i platno... Prosto sam hteo da vidim kakav je osećaj slikati na platnu. Bilo je jako zabavno i istovremeno umirujuće. Pokazao sam sliku prijateljima, kojima se svidela. Onda sam kupio nekoliko boja i probao na drugom platnu nešto drugačije i nakon toga opet...


Zatim sam upoznao drugaricu kojoj su se dopale moje slike pa me je uputila na Gorana. Od njega sam dobijao veoma korisne savete i sugestije, a čak pre par nedelja sugestiju da probam da crtam. Crtanje me nikad nije privlačilo, na vežbama na fakultetu čak nikad nisam umeo da ilustrujem nešto što mi neko kaže. A onda sam, pre koju nedelju na moru, uzeo blok i olovku i rešio da probam. Vrlo brzo mi je postalo zanimljivo i primetio sam da mi dan veoma brzo proleti uz pijuckanje kafe i crtuckanje. Za tih desetak dana uradio sam petnaestak crteža.


Zanimljivo mi je da probam da ilustrujem neke misli, ideje, da od nekih mrlja na papiru stvorim neki oblik bez preteranog razmišljanja, da ilustrujem svoje tumačenje tuđih ideja ili trenutno da probam da se zabavim sa bratanicama i da zajedno nešto crtamo/bojimo... Volim sugestije, kritike i mišljenje drugih ljudi o tome što sam uradio i šta vide na slici. Naučio sam da uživam i u greškama kada pokušavam da uradim nešto kako bi bilo pravilno, simetrično i lepo. Lep je osećaj kad se nešto stvara iz ,,grešaka, mana, ružnih stvari i osećanja" i do kakvih misli to može da dovede.

Kontakt:

https://www.facebook.com/drdusanf

-----ENGLISH-----

I was born in 1982 in Kruševac. I currently work in the Emergency Department in Belgrade as a specialist in emergency medicine.

In one moment of boredom during the curfew, out of curiosity I bought 4-5 acrylic paints, a brush and a canvas... I just wanted to see how it felt to paint on canvas. It was a lot of fun and calming at the same time. I showed the picture to my friends, who liked it. Then I bought a few colors and tried something different on another canvas and after that again...

Then I met a friend who liked my pictures, so she referred me to Goran. I received very useful advice and suggestions from him, and even a few weeks ago he suggested that I try to draw. I was never attracted to drawing, in my university exercises I was never even able to illustrate something that someone told me. And then, a few weeks ago at sea, I took a pad and a pen and decided to give it a try. It quickly became interesting to me and I noticed that my day flew by very quickly while sipping coffee and doodling. In those ten days, I made about fifteen drawings.

It's interesting for me to try to illustrate some thoughts, ideas, to create some shape from some spots on paper without overthinking, to illustrate my interpretation of other people's ideas or right now to try to have fun with my cousins and draw/paint something together... I love suggestions, criticism and other people's opinions about what I have done and what they see in the picture. I've learned to enjoy making mistakes when trying to make something right, symmetrical and beautiful. It's a nice feeling when something is created from "mistakes, flaws, ugly things and feelings" and what kind of thoughts it can lead to.

Contact:

https://www.facebook.com/drdusanf

bottom of page